The best Quinoa Salad Recipe from a Celebrity Chef

Chef Louis Pacquelin from Panache Restaurant – attached to the best luxury boutique in Quebec City, Saint Antoine, is not known for his healthy recipes but his culinary skills in creating gourmet delicacies.

Having a real talent for making amazing charcuterie platters from local and house-made sausages, terrines and pates – the young chef manages a small team of budding chefs in the French-influenced region of Canada – encouraging both locals and tourists alike to really immerse themselves in French food – with organic and local producers being the star.

But with the latest trend of kale… quinoa and chia seeds – Chef Louis has kindly shared a new favourite recipe among his legion of fans: Quinoa Salad with avocados, olives and tomato confit – delicious, healthy and a small slice of Quebec City on a plate

Bon Appetit !

English Recipe below

Salade d’avocats aux olives noires, tomates confites et quinoa. Vinaigrette au cumin

Temps de préparation 30mn temps de cuisson 45mn environ
Pour 4 personnes

Pour la salade

150g de quinoa rouge
30g d’olives noires marinées dénoyautées
2 gros avocats
2 tasses de tomates cerise coupées en deux
1 botte de coriandre fraiche effeuillée

Pour la vinaigrette

½ tasse d’huile d’olive
2 Cuillère à soupe de vinaigre balsamique blanc
1 cuillère a café de miel
½ cuillère à café  de cumin en poudre
3 gouttes de tabasco

Pour la salade. Cuire le quinoa dans de l’eau bouillante salée. Quand il est fondant l’égoutter le mettre dans une grande assiette mettre un trait d’huile d’olive, mélanger et faire refroidir au frigo.
Faire confire les tomates cerise : dans un grand saladier mettre les tomates cerise, verser un trait d’huile d’olive, salé et poivrer. Cuire les tomates au four à 350 sur un papier d’aluminium pendant 30mn environ (il faut que les tomates aient rendues leur eau et qu’elles soient légèrement flétries). Les débarrasser dans une assiette sur du papier absorbant et les garder au frigo. Éplucher les avocats, tailler les en  fines lamelles. Mélanger le quinoa, les tomates et les avocats dans un grand saladier. Disposer les feuilles de coriandre et les olives sur le dessus.

Pour la vinaigrette mélanger l’ensemble des éléments à l’aide d’un fouet. Servir la vinaigrette en à côté.

Conseil du chef

Le quinoa est très digeste, sans gluten, pauvre en lipides, mais riche en fer alimentaire et en protéines. En moyenne, le quinoa contient 16 à 18 % de protéine. De plus vous pouvez le cuisiner dans des mets salé comme sucrées. Il est très intéressant de faire du quinoa fris enrobé de chocolat qui remplacera comme cela une amande enrobées de chocolats pour les gens allergiques aux noix.

Salade de quinoa-photo

Avocado salad with black olives, tomato confit and quinoa and cumin vinaigrette

Preparation time 30 minutes, cooking time about 45 minutes
For 4 people

For the salad
150g Red quinoa
30g black, marinated, pitted olives
2 large avocados
2 cups cherry tomatoes, cut in halves
1 bunch fresh cilantro, thinned

For the dressing
½ cup olive oil
2 tablespoon white balsamic vinegar
1 teaspoon honey
½ teaspoon ground cumin
3 drops of tabasco

For the salad

Cook quinoa in salted, boiling water. When it is cooked, drain and put on a large plate, add a dash of olive oil, mix it and cool in the fridge.
To confit the cherry tomatoes: put the cherry tomatoes in a large bowl, pour a dash of olive oil, salt and pepper. Cook tomatoes at 350 F on an aluminum foil for about 30 minutes (the tomatoes must have rendered their water and look slightly wilted). Remove them from the oven and put on a plate on an absorbent paper and keep them in the fridge. Peel the avocados, cut them into thin strips. Combine the quinoa, tomatoes and avocados in a large bowl. Put the cilantro leaves and the olives on top.
For the dressing

Mix all the items using a whisk. Serve the vinaigrette on the side.

Chef’s advice:

Quinoa is easy to digest, gluten free, low in fat, but rich in iron and contains 16-18% protein. Moreover you can cook it in many ways, salty as well as a sweet dish; both are a success. It is very interesting to coat fried quinoa with chocolate to replace almond coated with chocolate for people allergic to nuts.

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